February 28, 2024

Drie vergelijkbare woningen in Almere met ieder een ander energielabel.

Op het eerste gezicht lijken deze drie woningen heel veel op elkaar. Toch heeft er één energielabel B, één energielabel A en één energielabel C. Hoe zit dat? Ik leg het je uit.

De woning

Stel je de volgende woning eens voor: een tussenwoning meteen puntdak. Ruim vijf meter breed en iets meer dan 8 meter lang. Beneden bevinden zich de straatgerichte keuken, de woonkamer met openslaande deur naar de tuin en het toilet. Op de eerste etage de badkamer, twee slaapkamers en een kleine studeerkamer. Op de tweede etage de derde slaapkamer en een bergruimte. De voorgevel ligt op het noordwesten. De achtergevel en dus ook de tuin op het zuidoosten. De woning heeft houten kozijnen. Alle ramen zijn dubbel glas. Er is een klein dakraampje aan de voorkant en een iets groter dakraam aan de achterkant van de woning.

Er is mechanische ventilatie in de badkamer, de WC en de keuken. De driestandenschakelaar hiervoor bevindt zich in de keuken. Er zijn door het hele huis radiatoren. In de kamer hangt een kamerthermostaat om de temperatuur in te stellen.

Een woning zoals je er veel ziet in Almere.

Energielabel B

Deze woning zou je zo maar tegen kunnen komen in een wijk in Almere die tussen 1988 en 1991 gebouwd is. Op zolder hangt een HR 107 ketel. Deze is in 2015 vervangen. Ik rekende voor deze  fictieve woning het energielabel uit. Dit wordt label B.

Energielabel A

Bijna dezelfde woning zou je ook kunnen aantreffen in een wijk in Almere waar gebruik gemaakt wordt van stadsverwarming. Bouwjaar bijvoorbeeld tussen 1983 en 1987. Er hangt in deze woning dus geen HR ketel maar er is sprake van een afleverset. Ook voor deze woning rekende ik het energielabel uit. Dit wordt een A label. Door de stadsverwarming is het aandeel hernieuwbare energie substantieel voor deze woning. Het fossiele energiegebruik is lager en dit zorgt voor een beter label.

Energielabel C

Ik pak de woning weer op en plaats deze nu naar één van de eerste wijken van Almere. Er hangt weer een  HR ketel in. Deze is van een iets ouder type. Aangeschaft voor 2015. Het dakraampje aan de achterzijde is enkel glas zoals je dat veel ziet bij iets oudere woningen. Als bouwjaar houd ik 1981 aan. Ook nu weer rekende ik het energielabel uit. Dit wordt nu een label C! Dit wordt veroorzaakt doordat de standaard isolatiedikte lager is. En door het enkel glas in het dakraam.

Tenslotte

Je kunt dus niet zomaar aan de buitenkant zien wat het energielabel van een woning is. Er zijn veel aspecten die het energielabel van je woning bepalen. Geen dubbel glas maar HR++ glas? Een nieuwe HR ketel?Zonnepanelen? Na-isolatie? Een energieprestatie-adviseur weet waarop gelet moet worden en helpt je aan het juiste energielabel!

Latest Posts

Contact

Energielabel nodig voor je woning? Maak vandaag nog een afspraak.